Αρχική > Χωρίς κατηγορία > Πίστευε και μη, ΕΡΕΥΝΑ!

Πίστευε και μη, ΕΡΕΥΝΑ!

Ο κύριος Peter V. είναι ένα καθημερινό πρόσωπο, τεχνικός ηλεκτρικών συσκευών στο επάγγελμα, 26 ετών στην ηλικία. Προέρχεται από χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ και δουλεύει στο εξωτερικό. Μιλάει πολύ, μιλάει με στόμφο, λέει πράγματα που για πρώτη φορά τα ακούς. Για κάποιον που δεν ξέρει πολλά, θα νομίζει ότι είναι κάποιος σοφός ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων. Πολλοί ίσως θα έχετε συναντήσει τέτοιους ανθρώπους στη ζωή σας. Ο κύριος Peter V. λέει ότι η χρήση φορητού τηλεφώνου κάνει κακό γιατί εκπέμπει τόση ακτινοβολία, ικανή να βράσει ένα αυγό όταν τοποθετηθεί ανάμεσα σε δύο φορητά τηλέφωνα (αποφεύγω τη χρήση του όρου κινητό, γιατί κινητό είναι κάτι που κινείται, και όταν μάλιστα κινείται αυτόματα, είναι αυτοκίνητο! Το τηλέφωνο ΦΕΡΕΤΑΙ, δεν κινείται!). Επίσης ο ίδιος κύριος λέει ότι σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων, όταν ποτιστούν τα φυτά με νερό το οποίο είχε θερμανθεί στο φούρνο μικροκυμάτων, αυτά δε θα μεγαλώσουν. Επομένως, εφόσον τα φυτά δε μεγαλώνουν μετά από αυτό, πόσο μάλλον κακό κάνει το φαγητό από φούρνο μικροκυμάτων στους ανθρώπους!

Αυτά και πολλά άλλα παρόμοια, στα οποία δεν θα αναφερθώ, τα βρίσκεις κατά καιρούς στο διαδίκτυο όπου παρουσιάζονται σαν επιστημονικά ντοκουμέντα κλπ. Αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι μπούρδες!!! Δε λέω, η παρατεταμένη χρήση κινητού ΙΣΩΣ βλάπτει (να βράσει αυγό δύσκολο!), αλλά η ακτινοβολία που δεχόμαστε από το κινητό είναι μηδαμινή σε σχέση με αυτή που δεχόμαστε καθημερινά από τριγύρω. Και ποιός μπορεί να αποφύγει τη χρήση εστιών θέρμανσης (hot plates), τα οποία ΙΣΩΣ να προκαλούν καρκίνο μακροπρόθεσμα; Αν είναι έτσι τότε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο και να κυνηγάμε το ελάφι με το τόξο και να το μαγειρέψουμε στην φωτιά!

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό! Όλοι έχουν δίκιο και άδικο ταυτόχρονα, είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Οι πληροφορίες που συναντάμε στο διαδίκτυο θέλουν πολύ συγύρισμα στο μυαλό μας πριν τις υιοθετήσουμε. Ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει, σωστά; Ακόμα κι εγώ τώρα μπορεί να γράψω ότι πχ σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν βάλεις μήλο δίπλα σε μία άγουρη μπανάνα, αυτή θα ωριμάσει γρηγορότερα, γιατί το μήλο παράγει αιθυλένιο, που είναι παράγοντας γήρανσης. Τι είναι αλήθεια και τι ψέμματα; Το μήλο όντως παράγει αιθυλένιο, αλλά η μπανάνα θα μπορέσει να το απορροφήσει, και αν ναι, αυτό δεν εξαρτάται από το αν είναι κερωμένη η επιφάνειά της ή όχι; Το internet θέλει προσοχή, κριτική σκέψη και ανοιχτό μυαλό. Είναι εργαλείο, αλλά μπορεί εύκολα να στραφεί εναντίον μας. Ο κύριος Peter V. δεν το έχει κατανοήσει ακόμα. Στο internet κυκλοφορούν συνταγές για διάφορα σκευάσματα που χτίζουν μυς στο σώμα, τα γνωστά αναβολικά. Όποιος νομίζει ότι παίρνοντας φάρμακα θα αδυνατίσει ή θα κάνει μυς χωρίς να ταλαιπωρηθεί είναι πολύ γελασμένος. Ή, στην τελική, μπορεί να φτιάξει το σώμα του πιο γρήγορα, αλλά θα έχει κάποιες άλλες επιστώσεις στην υγεία τουΟ Peter λοιπόν προμηθεύεται ουσίες από το internet και ακολουθεί οδηγίες «γκουρού» bodybuilder. Οι περισσότεροι ξέρετε φαντάζομαι τον Greg Valentino, τον επαγγελματία bodybuilder που η χρήση αναβολικών έκανε κυριολεκτικά τα μπράτσα του να εκραγούν! Ήταν και εκπομπή αφιερωμένη σαυτόν, με τίτλο «the man whose arms exploded». Μπορείτε να δείτε και το βιντεάκι στο youtube…δεν το βάζω εδώ γιατί είναι λίγο censored. Tο internet μπορεί να δώσει πρότυπα και το ίδιο εύκολα να τα πάρει πίσω

Αυτά. Κάθε σύμπτωση των καταγραφομένων γεγονότων με πραγματικά είναι τυχαία.

Advertisements
 1. 14/03/2008 στο 20:47

  Δεν υπήρξε ποτέ «πίστευε και μη ερεύνα» ή «πίστευε και μη, ερεύνα» ούτε το πρόσφατο «πίστευε και μοι ερεύνα».

  Αυτό που υπήρξε είναι το «πίστευε τωι θαύματι και μη ερεύνα λογισμοίς το γενόμενον» και αποτελεί μέρος της κατάληξης της ομιλίας του επισκόπου Αγκύρας Θεόδοτου στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο του 431 μ.Χ.

  » Γ’ Οικουμενική Σύνοδος, Έφεσος 431
  Θεοδότου επισκόπου ‘Αγκύρας, ομιλία λεχθείσα εν τήι ημέραι τής γεννήσεως τού σωτήρος ημών ‘Ιησού Χριστού, υπανεγνώσθη δέ καί αυτή εν τήι αυτήι συνόδωι.

  Ομολογώ τοιγαρούν τόν αυτόν θεόν καί άνθρωπον, θεόν μέν πρό αιώνων, άνθρωπον δέ γενόμενον εκ τού τόκου αρξάμενον, ου δύο, αλλ’ ένα, ου φραζόμενον ως ένα, διττόν δέ επινοούμενον: ουδέ γάρ μάχεσθαι δεί τώι λόγωι τήν έννοιαν. ου νοούμεν δύο, ομολογούμεν δέ ένα: τό γάρ οικονομίαι καί θαύματι συνημμένον ουδέ λόγος διίστησιν ουδέ έννοια. ει δέ τις επινοίαι διαστήσειε τό συνημμένον, διαλελυμένον ενόησε καί ψευδής η έννοια γίνεται, διαστήσασα τό συνημμένον αεί. δεί ούν συνομολογούσαν έχειν τώι λόγωι τήν έννοιαν. ένα λέγεις Χριστόν, τόν αυτόν θεόν καί άνθρωπον; ουκούν ένα καί νόει. ει δέ λέγεις μέν ένα, επινοείς δέ δύο, τώι λόγωι σου πολεμούσαν έχεις τήν έννοιαν. μή ούν λέγε δύο διαφοράι τινι διιστάμενα. ει γάρ ενοίς τώι λόγωι, μή τέμηις τήι εννοίαι: ει δέ τέμνεις ταίς εννοίαις, τήν ένωσιν ήρνησαι. μή ούν πρός φύσεις διισταμένας καταγάγηις τόν λογισμόν, θεού τήν άκραν θαυματουργήσαντος ένωσιν. πίστευε τώι θαύματι καί μή ερεύνα λογισμοίς τό γενόμενον. μή καταλύσηις τό θαύμα, ευρείν τόν λόγον φιλονεικών: ου γάρ μένει τό θαύμα ού ο λόγος γνωρίζεται. ει τού γενομένου γνώριμος ο λόγος, ουκέτι σημείον ουδέ θαύμα τό γεγονός: ει δέ σημείον καί θαύμα, καταλιπών λογισμούς τήν πίστιν ανάλαβε, ομολογών ένα κύριον ‘Ιησούν Χριστόν καί θεόν καί άνθρωπον τόν αυτόν ουδέ επινοίαις ουδέ λογισμοίς διιστάμενον, ίνα μή τά ενωθέντα λογισμοίς διαστήσαντες οικονομίαν σωτήριον αρνησώμεθα. ει γάρ ένωσις θεού καί ανθρώπου διά τής οικονομίας γνωρίζεται, ο τήν ένωσιν διαστήσας τήν οικονομίαν ηρνήσατο. πιστεύσωμεν ούν τής οικονομίας τοίς θαύμασιν, ίνα πιστευθείς ο Χριστός τοίς ομολογούσι ταύτην τήν χάριν βασιλείαν ουρανών δωρήσηται, ής γένοιτο πάντας ημάς επιτυχείν χάριτι τού Χριστού, ώι η δόξα εις τούς αιώνας. αμήν.»

 2. 16/03/2008 στο 18:51

  Έυχαριστούμε για τη διευκρίνηση Αιρετικέ. Πάντα είχα αμφιβολίες για την πηγή αυτής της έκφρασης και πολλών άλλων παρόμοιων και τώρα οι απορίες μου λύθηκαν. Βέβαια σύμφωνα με αυτά που διάβασα, αν και ο επίσκοπος Αγκύρας είχε άλλα στο μυαλό του όταν τα είπε αυτά, το κυρίως μήνυμα είναι το πίστευε και μη ερεύνα. Η έκφραση «πίστευε και μη, ερεύνα» υπάρχει (πλεόν), όπως και η έκφραση «ερευνάτε τας γραφάς». Όλα αυτά είναι σωστά ανάλογα με το πως θα τα χρησιμοποιήσεις. Και στο παρόν άρθρο, ο τίτλος χρησιμοποιήθηκε σωστά.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: